Κ.Ε.Λ. – ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ;

Επεξεργασία Λυμάτων. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πάρα πολλά χρόνια τους κατοίκους, υποχρεώνοντας τους να διατηρούν βόθρους που όχι μόνο είναι ασύμφοροι αλλά έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον υδροφόρο ορίζοντα και την θάλασσα. Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2012 να βρισκόμαστε ακόμη δέσμιοι αυτής της κατάστασης η οποία διαιωνίζεται με τις άγονες και ατέρμονες συζητήσεις, αντεγκλήσεις, ενστάσεις, τις αναβολές και τις καταψηφίσεις και με ξεχωριστές και ξεπερασμένες προτάσεις από το κάθε ένα, που προσπαθεί ή να λύσει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα ή να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα μέσα από αυτό το έργο. Τότε έρχεται η αντίδραση του κοινού και ματαιώνεται οριστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν μας ενδιαφέρει ποια θα είναι η λύση το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί επιτέλους αυτό το σπουδαίο έργο, πάση θυσία το συντομότερο δυνατόν και με το μικρότερο κόστος υλοποίησης και με το ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Δήμος Μαραθώνα

Β.  Δελαγραμμάτικας

Β. Δελαγραμμάτικας

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29ης Ιανουαρίου 2011,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα ψήφισε με πλειοψηφία την περιοχή Λούτσα ως την πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Ας δούμε τι σχολίασαν.
Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΥΔΑΠ (1927/1-12-2011) αλλάζει τα δεδομένα για το πρόβλημα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.
Δημιουργεί ελπίδες για μια ορθολογική οικονομική και κυρίως σωστή περιβαλλοντικά λύση του προβλήματος.
Η λύση που αναφέρει, είναι η επεξεργασία των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Σαρωνικού ενέκρινε την σύνδεσή του στον Κεντρικό Παραλιακό Συλλεκτήρα της ΕΥΔΑΠ  που θα οδηγήσει τα λύματά του στην Ψυττάλεια. Η επιτυχία του αυτή λύνει με οικονομικότερο τρόπο (5εκ. ΕΥΡΩ αντί των 30εκ. ΕΥΡΩ) το πρόβλημα κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, που ήθελε η κυβέρνηση να φορτώσει στην περιοχή του.
Το έγγραφο αναφέρει ότι:
Η Ψυττάλεια υπολειτουργεί (επεξεργάζεται 700.000 κυβικά μέτρα /ημέρα, ενώ το δυναμικό της είναι για 1.200.000 κυβικά μέτρα /ημέρα). Μάλιστα η αύξηση του φορτίου είναι επιβεβλημένη όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης του έργου.
Και εδώ είναι αποκαλυπτικό το έγγραφο αναφέροντας ως μόνη  ελπίδα της ΕΥΔΑΠ για αυτό, να υποδεχθεί τα λύματα της Ανατολικής Αττικής. Το νέο ΚΕΛ Θριασίου δεν αφήνει άλλες ευκαιρίες για την αύξηση της αξιοποίησής της.
Η λύση αυτή πρωτίστως είναι οικονομικότερη. Όπως πληροφορούμαστε το κόστος των αναγκαίων αγωγών είναι λιγότερο από το 1/5 του κόστους του ΚΕΛ.
Είναι περιβαλλοντικά σωστή καθώς το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας είναι μια μονάδα μεγάλης κλίμακας, που διαθέτει όχι μόνον κατάλληλες εγκαταστάσεις αλλά και η λειτουργία της παρακολουθείται συνεχώς επιστημονικά και έχει δυνατότητες (τεχνικά και οικονομικά) να βελτιώνεται συνεχώς.
Ακόμη αποτρέπει τις κοινωνικές αντιδράσεις που εδώ και χρόνια έχουν πυροδοτήσει οι διάφορες άστοχες προταθείσες λύσεις.
Μεγάλης κλίμακας ΚΕΛ, όπως της Ψυτάλλειας, σημαίνει και οικονομικότερη και αρτιότερη λειτουργία. Στους μικρούς Βιολογικούς είναι δαπανηρότατη η ολοκληρωμένη διαχείριση π.χ. της λυματολάσπης και έτσι αυτή καταλήγει στους ΧΥΤΑ. Για παράδειγμα στην μελέτη για το ΚΕΛ του Μαραθώνα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προτείνεται καμιά περαιτέρω χρηστική επεξεργασία των περισσότερων από 30 κυβικών μέτρων παραγόμενων ημερησίως λυματολάσπης. Αυτή θα απομακρύνεται με βυτία για υγειονομική ταφή μάλλον στο ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Το ερώτημα είναι πώς τόσα χρόνια οι διάφορες δημοτικές αρχές δεν προσέγγισαν αυτή τη λύση;
Μήπως γιατί οι 4-5 επιμέρους Βιολογικοί στην Ανατολική Αττική που θα είναι φυσικά δαπανηρότεροι και στην κατασκευή και κατά τη λειτουργία τους, θα δρομολογήσουν εργολαβίες και ό,τι αυτές σημαίνουν από εκεί και πέρα;
Μήπως και η κυβέρνηση τους προτιμά για τους ίδιους λόγους και για να απορροφήσει κονδύλια από την Ε.Ε. αδιαφορώντας για τις παραπέρα συνέπειες;
Το θέμα πρέπει άμεσα να εξεταστεί εμπεριστατωμένα και να κινητοποιηθούμε όλοι για να δρομολογηθεί η σωστή λύση.
Ο Δήμος Σαρωνικού μας άνοιξε τα μάτια και το δρόμο.

Φ. Δεληβοριάς

Φ. Δεληβοριάς

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς το Δήμο Σαρωνικού, ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα στερεότυπα.
Υποδομή για τα λύματα της Ανατολικής Αττικής υπάρχει και δεν χρειάζονται νέα ΚΕΛ. Υπάρχει μόνο η κατασκευή αγωγών και αντλιοστασίων. Η σύνδεση με την Ψυτάλλεια εκτός από το ότι απελευθερώνει πόρους από το ΕΣΠΑ, που μπορεί να διατεθούν αλλού, ανακουφίζει το περιβάλλον της Αν. Αττικής από περαιτέρω επιβαρύνσεις και διατηρεί καθαρό τον Ευβοϊκό κόλπο από τα λύματα τουλάχιστον 7 βιολογικών που προγραμματίζονται να πέσουν εκεί. Τα δημοτικά συμβούλια Ραφήνας, Σπάτων , Μαραθώνα, Ωρωπού κ.λπ θα πρέπει να ξαναδούν το θέμα, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα.

Δήμος Ραφήνας

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ, Ραφήνας – Πικερμίου, στις 17-1-2012, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Α.Κεχαγιόγλου, επικεφαλής της παράταξης ΠΑΜΕ έθεσε προ ημερησίας διάταξης το αίτημα, της διεξοδικής διερεύνησης της δυνατότητας να συνδεθεί το μελλοντικό δίκτυο λυμάτων του δήμου με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων που θα έχει ως τελικό αποδέκτη το ΚΕΛ της Ψυττάλειας.  Είναι αξιοσημείωτο και ίσως πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό και ψηφίστηκε και από την συμπολίτευση. Σας παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο της εισήγησης.

Α.Κεχαγιόγλου

Α.Κεχαγιόγλου

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π.  Στέφο
ΚΟΙΝ.:  Δήμαρχο κ. Γ. Χριστόπουλο, Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου.
Ραφήνα, 16/01/2012
ΘΕΜΑ: «Λήψη απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας»
Κύριε Πρόεδρε,
Πριν από λίγες ημέρες, όπως ήδη γνωρίζετε, έφτασε στα χέρια μας το με αριθμό πρωτοκόλλου 1927-1/12/2011 εμπιστευτικό έγγραφο Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων και Εγκαταστάσεων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Ν. Μπάρδη  με θέμα : «Υποδοχή λυμάτων Δήμου Σαρωνικού  στην Ψυτάλλεια».
Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο υποστηρίζει ότι με βάση τα τεχνικά δεδομένα ο Δήμος Σαρωνικού μπορεί να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια, αναφέρονται  επί λέξει τα ακόλουθα:
«Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία  700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα (εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι, όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών , αυτών της Ανατολικής Αττικής», «…..συνοψίζοντας και έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία λειτουργίας και όχι μελετητικές προβλέψεις, προκύπτει ότι είναι απολύτως εφικτή η υποδοχή της παροχής των 1000m3 /h, ακόμη και την ώρα αιχμής, από το δίκτυο ακαθάρτων, τα αντλιοστάσια και ΚΕΛ Ψυτάλλειας χωρίς να είναι αναγκαία η οποιαδήποτε προσθήκη που επιβαρύνει το σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ.»
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένη την από  08/02/2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας για  την μη χωροθέτηση και εγκατάσταση του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι, καθίσταται καταφανές ότι είναι προς το συμφέρον του Δήμου μας η άμεση υπαγωγή και ένταξη στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Για το λόγο αυτό ζητούμε όπως συζητηθεί (άρθρο 67 παρ 7 του Ν 3852/2010) στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάγκη διενέργειας όλων των απαραίτητων διαδικασιών, αντίστοιχων αυτών στις οποίες προέβησαν άλλοι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, όπως ο Δήμος Σαρωνικού, από την πλευρά του Δήμου μας έτσι ώστε να δρομολογηθεί η αποχέτευση του Δήμου στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Τονίζουμε ότι η λύση της ένταξής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας κρίνεται, δεδομένων των συνθηκών, ως η πιο ενδεδειγμένη καθώς θα οδηγήσει  στην άμεση αποχέτευση όλων των περιοχών του Δήμου μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και κυρίως με μηδαμινή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ανδρέας Κεχαγιόγλου
Επικεφαλής παράταξης ΠΑΜΕ

Β. Πιστικίδης

Β. Πιστικίδης

Τις τελευταίες μέρες προέκυψαν νέα δεδομένα όσον αφορά το ζήτημα της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής και είναι χρήσιμο όλοι εμείς οι κάτοικοι αυτής της περιοχής να τα έχουμε υπόψη. Θυμίζουμε στον αναγνώστη ότι η μέχρι σήμερα εκφρασμένη στόχευση της ΕΥΔΑΠ ήταν μια σειρά Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), που θα εξασφάλιζαν «λύση» στα όρια του πρώην Νομού Ανατολικής Αττικής. Τα ΚΕΛ αυτά θα κατασκευάζονταν: το ένα στα όρια του σημερινού Δήμου Μαραθώνα για τις ανάγκες του βόρειου τμήματος του Νομού, το δεύτερο στο θέση «Πλατύ Χωράφι» -το γνωστό ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων- για τις ανάγκες των ανατολικών Δήμων (Ραφήνας, Πικερμίου, Αρτέμιδας, Σπάτων, Παλλήνης κα), το τρίτο στην νότια πλευρά του Αεροδρομίου (Κορωπί) και το τέταρτο στη θέση «Γερακίνα» στα όρια του σημερινού Δήμου Σαρωνικού (Καλύβια, Παλ Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα).
Πέρα από τις γνωστές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Αρτέμιδας, των Σπάτων, της Ραφήνας, του Πικερμίου κατά της εγκατάστασης ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι υπήρξαν και ανάλογες αντιδράσεις από τον Δήμο Σαρωνικού, από τις οποίες αναδείχθηκε μια καινούργια κατεύθυνση για τη λύση του αποχετευτικού προβλήματος της Ανατολικής Αττικής.
Το έγγραφο πάνω στο οποίο στηρίζουμε αυτή την «αλλαγή πλεύσης» της ΕΥΔΑΠ είναι μια συνοδευτική τεχνική έκθεση με αρ πρωτ 1927/1-12-2011 που υπογράφει ο Γενικός Δ/ντής της Διεύθυνσης Λειτουργίας και Εγκαταστάσεων της εταιρείας κ. Στεφανος Γεωργιάδης, που την αποστέλλει ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Νίκος Μπάρδης (αρ πρωτ 4447/1-12-2011) στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη. Η αλληλογραφία ξεκίνησε από σχετικό ερώτημα του Υπουργού για το θέμα της αποχέτευσης στον Δήμο Σαρωνικού και η έκθεση σαφώς αναφέρει στο συμπέρασμα ότι : «υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια», και μάλιστα η σύνδεσή με την Ψυτάλλεια  είναι η πλέον οικονομικότερη λύση αφού  ανέρχεται στο ποσό των  5 εκ ευρώ αντί πολλαπλάσιου ποσού που απαιτεί η κατασκευή ΚΕΛ στη θέση «Γερακίνα» (προϋπολογισμός έργου 35 εκ ευρώ). Τα παραπάνω καθώς και τα όποια επιχειρήματα έχουν σχέση με την ειδική θα λέγαμε περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού.
Όμως υπάρχει μια σημαντική αναφορά σε αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο που έχει σχέση με την λειτουργία της Ψυτάλλειας και αλλάζει τα δεδομένα για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Στην Τρίτη σελίδα της έκθεσης διαβάζουμε: «Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία  700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα ( εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι, όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη , ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών , αυτών της Ανατολικής Αττικής».
Είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει «δομική» εξέλιξη στο θέμα της αποχέτευσης και πρέπει να προλάβει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, υποβάλλοντας το ανάλογο τεχνικό δελτίο προς το ΕΠΠΕΡΑΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της σύνδεσή του με την Ψυτάλλεια. Η τεχνική έκθεση της ΕΥΔΑΠ είναι κάλεσμα προς τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής ώστε να συνδεθούν με το δίκτυο που καλύπτει το λεκανοπέδιο και μάλιστα «επιβεβλημένο» για την «απόδοση της επένδυσης». Συγχρόνως η νέα λύση που προτείνεται θα δώσει ανάσα στην περιοχή αφού θα ξεφύγουμε από την κατασκευή «μαμούθ» στο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων κοντά σε οικισμούς, δίπλα από τα παλαιοντολογικά ευρήματα του Πικερμίου, «πάνω» στο προστατευόμενο ρέμα Ραφήνας και στην καρδιά του ενιαίου Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
Είναι καιρός οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής να πάψουν να αναζητούν άλλες λύσεις. Η λύση είναι η σύνδεση με την Ψυτάλλεια αφού η εγκατεστημένη δυναμικότητα καλύπτει τις απαιτήσεις της Αττικής, σήμερα λειτουργεί πολύ πιο κάτω από την ποσότητα λυμάτων που μπορεί να επεξεργαστεί, η εποχικότητα των κατοικιών σε Αθήνα και Αττική θα συμβάλλει στην ομαλή ροή λυμάτων προς αυτήν όλους τους μήνες του χρόνου, το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος θα συμπιεσθεί  και τέλος το επιστημονικό προσωπικό και το εργαστήριο που λειτουργεί στην Ψυτάλλεια είναι εγγύηση του ελέγχου λειτουργίας.

Γ. Μερτίρης

Γ. Μερτίρης

Στην συνεδρίαση του ΔΣ, Ραφήνας – Πικερμίου, στις 17-1-2012, τέθηκε προ ημερησίας αίτημα, από τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κο Κεχαγιόγλου, για την διερεύνηση της δυνατότητας να συνδεθεί το μελλοντικό δίκτυο ακαθάρτων του δήμου μας με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων για τελικό αποδέκτη το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Δηλώνουμε ευθέως ότι θα συναινούσαμε στην αποχέτευση των Αστικών Λυμάτων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Ο χρόνος και ο τρόπος που τέθηκε το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς και – η ανυπαρξία τεκμηρίωσης, πέραν ενός εσωτερικού εγγράφου της ΕΥΔΑΠ (το οποίο αναιρείται ανά πάσα στιγμή!!) και του εξεφρασμένου ευσεβούς πόθου για την «αναίμακτη» λύση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των αστικών λυμάτων, χωρίς την ύπαρξη πρόσκλησης από μέρους της ΕΥΔΑΠ – μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν πολλά. Διασταυρωμένες(;) πληροφορίες  μεγαλοπαραγόντων της ΕΥΔΑΠ, των υπουργείων, του ξαδέρφου του τάδε υπουργού, ότι πρέπει να προστρέξουμε για να προλάβουμε να αποχετευτούμε στην Ψυτάλλεια, προτού μας προλάβουν άλλοι, γειτονικοί ΟΤΑ.
Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία και δόθηκε εντολή στον Δήμαρχο να διερευνήσει την δυνατότητα αποχέτευσης στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Αναρωτιόμαστε εάν χρειαζόταν έγκριση Δ.Σ για να προχωρήσει ο δήμαρχος στην διερεύνηση της δυνατότητας αυτής, με δεδομένη την πρόσφατη πρακτική της διερεύνησης άλλων δυνατοτήτων (διαδημοτικό ΚΕΛ, Αμερικάνικη εταιρεία για την εφαρμογή συγκεκριμένης τεχνολογίας διαχείρισης) χωρίς έγκριση από το Δ.Σ του δήμου μας.
Ας υποθέσουμε όμως ότι χρειαζόταν απόφαση Δ.Σ.
Στην φάση της διερεύνησης, ζητάμε από τον Δήμαρχο και το ΔΣ να αξιολογήσουν την ύπαρξη των παρακάτω εγγράφων:
1) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Παλλήνης 2012 – 2014, Άξονας 2
2) Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Παλλήνης 2012
3) Λήψη απόφασης για δημοπράτηση των υποέργων της πράξης με τίτλο: «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δημοτικής Ενότητας Γέρακα Δήμου Παλλήνης προς Ε.Ε. Λ. Βορείων Μεσογείων» και κωδικό MIS340189.
4) Λήψη απόφασης για δημοπράτηση των υποέργων της πράξης με τίτλο: «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης Δήμου Παλλήνης προς Ε.Ε. Λ. Βορείων Μεσογείων» και κωδικό MIS340190.
5) Λήψη απόφασης για δημοπράτηση των υποέργων της πράξης με τίτλο: «Αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας Δήμου Παλλήνης προς Ε.Ε. Λ. Βορείων Μεσογείων» και κωδικό MIS340191.
Αν, μετά από την μελέτη των παραπάνω στοιχείων, συνεχίσουν να φαντασιώνουν την κάθοδο των λυμάτων προς τον Σαρωνικό, δικαίωμά τους.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Γιώργος Μερτίρης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμος Σπάτων

Στις 17/01/2012 συνεδρίασαν δύο Τοπικά Συμβούλια στις Κοινότητες Σπάτων και Αρτέμιδος, αντίστοιχα σχετικά με τη χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. στο «Πλατύ Χωράφι»
Στο Τοπικό της Αρτέμιδος  το αποτέλεσμα ήταν 6 «Ναι», 3 «Όχι», 2 «Αναβολή»
Η απόφαση του Τοπικού Σπάτων ήταν αναβολή της συζήτησης μέχρι να απαντήσει εγγράφως η ΕΥΔΑΠ εάν είναι τεχνικά μηχανολογικά δυνατή η μεταφορά των λυμάτων του Δήμου μας στην Ψυττάλεια με 8 ψήφους «Ναι» στην αναβολή και 1 «Αποχή». Ο πρόεδρος του Τοπικού Σ.Γιαννάτος αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας, την 16-01-2012, για να συνδεθεί με την Ψυτάλλεια και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ για την ένταξη του Σαρωνικού και της Παλλήνης στην Ψυτάλλεια! Αυτός ήταν και ο λόγος της αναβολής μέχρι να απαντήσει εγγράφως η ΕΥΔΑΠ εάν είναι τεχνικά μηχανολογικά δυνατή η μεταφορά των λυμάτων του Δήμου στην Ψυτάλλεια!
Στις 19/01/2012 ο κ. Κασίμης ζητάει εγγράφως την λήψη απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Σας παραθέτουμε, αυτούσιο, το κείμενο.

Γ. Κασίμης

Γ. Κασίμης

ΠΡΟΣ:  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. ΓΚΙΚΑ Κ.
ΚΟΙΝ.:   Δήμαρχο κ. Χ.ΜΑΡΚΟΥ, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

ΑΡΤΕΜΙΔΑ 19/01/2012

ΘΕΜΑ: «Λήψη απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας»
Κύριε Πρόεδρε,
Πριν από λίγες ημέρες, όπως ήδη γνωρίζετε, έφτασε στα χέρια μας το με αριθμό πρωτοκόλλου 1927-1/12/2011 εμπιστευτικό έγγραφο Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων και Εγκαταστάσεων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Ν. Μπάρδη  με θέμα : « Υποδοχή λυμάτων Δήμου Σαρωνικού  στην Ψυτάλλεια».
Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο υποστηρίζει ότι με βάση τα τεχνικά δεδομένα ο Δήμος Σαρωνικού μπορεί να αποχετευτεί στην Ψυτάλλεια, αναφέρονται  επί λέξει τα ακόλουθα:
«Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία  700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα (εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι, όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών, αυτών της Ανατολικής Αττικής», «…συνοψίζοντας και έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία λειτουργίας και όχι μελετητικές προβλέψεις, προκύπτει ότι είναι απολύτως εφικτή η υποδοχή της παροχής των 1000m3 /h, ακόμη και την ώρα αιχμής, από το δίκτυο ακαθάρτων, τα αντλιοστάσια και ΚΕΛ Ψυτάλλειας χωρίς να είναι αναγκαία η οποιαδήποτε προσθήκη που επιβαρύνει το σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ.» Την 17511 απόφαση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στις 16-01-2012
Την απόφαση του τοπικού συμβουλίου ΣΠΑΤΩΝ στις 17-01-12
Tην απόφαση Δ.Σ. ΡΑΦΗΝΑΣ στις 16-01-12. Καθίσταται καταφανές ότι είναι προς το συμφέρον του Δήμου μας η άμεση υπαγωγή και ένταξη στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Για το λόγο αυτό ζητούμε όπως συζητηθεί, ΆΜΕΣΑ, σε ειδική   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα, η ανάγκη διενέργειας όλων των απαραίτητων διαδικασιών, αντίστοιχων αυτών στις οποίες προέβησαν οι άλλοι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, από την πλευρά του Δήμου μας, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η αποχέτευση του Δήμου στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Τονίζουμε ότι η λύση της ένταξής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας κρίνεται, δεδομένων των συνθηκών, ως η πιο ενδεδειγμένη καθώς θα οδηγήσει  στην άμεση αποχέτευση όλων των περιοχών του Δήμου μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και κυρίως με μηδαμινή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΠΝΟΗ»
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΑΣΙΜΗΣ

Χρ.Α.Μάρκου

Χρ.Α.Μάρκου

Ο Δήμαρχος Σπάτων, Αρτέμιδος, Χρ.Α.Μάρκου συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:00 μ.μ., για συζήτηση επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:
1.    Συζήτηση – λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού ζητήματος του ενιαίου Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.
2.    Λήψη απόφασης για την έγκριση υποβολής τεχνικού φακέλου χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του έργου “Μελέτη και Κατασκευή Εσωτερικού Δικτύου Αποχέτευσης της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος” του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.
Και άλλα…

Δήμος Παλλήνης

Ο Δήμαρχος Παλλήνης ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση αποχέτευσης στην Ψυττάλεια και σας παραθέτουμε απομαγνητοφωνημένη την ανακοίνωσή του.

ΑΘ.Ζούτσος

ΑΘ.Ζούτσος

Αγαπητοί Δημότες,
Η απόφαση της ΕΥΔΑΠ σηματοδοτεί για τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Παλλήνης και Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας.
Σήμερα, μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον του Δήμου μας, μέσω μιας άλλης προοπτικής.
Σήμερα, νιώθουμε την ικανοποίηση μιας σημαντικής κατάκτησης, της μεγαλύτερης από την εποχή που οι τοπικές κοινωνίες μας είχαν την διοικητική φυσιογνωμία της Κοινότητας.
Το περιεχόμενο αυτής της κατάκτησης ήταν το ζητούμενο επί 30 και πλέον χρόνια.Η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης, ήταν μέχρι και σήμερα η «πληγή» που χαρακτήριζε τις πόλεις μας, που απειλούσε την υγεία όλων μας, που επιβάρυνε τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής μας, που συρρίκνωνε ως ένα βαθμό τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ήταν, τέλος, η «πληγή» που επιβράδυνε την εξέλιξη της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.
Η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός αγαπητοί συνάδελφοι είναι έννοιες αλληλένδετες και χωρίς την βασικότερη για την κοινωνία μας υποδομή, την αποχέτευση, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα αν, πρώτα, δεν βρισκότανε οριστική και αποδεκτή λύση.
Η λύση αυτή, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει σήμερα.
Λύση λυτρωτική, αποδεκτή, χωρίς τον κίνδυνο ανατροπής της από προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα, λύση σε ένα ζήτημα που αφορά εμάς στο Δήμο Παλλήνης και δεν επιβαρύνει κανέναν άλλο απολύτως πέρα από τα διοικητικά μας όρια, λύση με αποτελέσματα σε ορατό χρόνο.
Νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί στη δημοτική αρχή που υπηρετώ, επιφυλάχθηκε η δυνατότητα αλλά και η τιμή να δρομολογηθεί μία καινούργια αφετηρία.
Νοιώθω τη χαρά γιατί αξιωθήκαμε να δικαιώσουμε τους πολίτες της Ανθούσας, της Παλλήνης και του Γέρακα, οι οποίοι, πριν περίπου ένα χρόνο, μας εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση του ενιαίου Δήμου υιοθετώντας τη δημόσια δέσμευσή μας, ότι η αποχέτευση είναι η πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας και πως δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, αν δεν υπάρξει οριστική και άμεση λύση.
Αγαπητοί Συνάδελφοι, η απόφαση της ΕΥΔΑΠ για ένταξη του Δήμου μας στο ΚΕΛ Ψυττάλειας όπως αντιλαμβάνεστε δεν προέκυψε ως εκ θαύματος από το «πουθενά»! Δεν μας τη χαρίσανε. Αγωνιστήκαμε επίμονα, αθόρυβα, με υπευθυνότητα, χωρίς να προκαλέσουμε αντιδράσεις και παρενέργειες που ενδεχομένως θα δυσκόλευαν την προσπάθειά μας και ίσως μάλιστα να την ακύρωναν.
Διαπραγματευτήκαμε ξέροντας τι ζητάμε, παρουσιάσαμε μελέτες και τεχνικές εκθέσεις με τις οποίες ξέραμε ότι θα υποστήριζαν τη λογική των επιχειρημάτων μας και καταφέραμε να πείσουμε.
Πείσαμε, ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα με το ΚΕΛ Βορ. Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι, για το Δήμο Παλλήνης η μόνη εφικτή λύση ήταν το ΚΕΛ Ψυττάλειας.
Πείσαμε ότι αυτή η επιλογή, διασφάλιζε άμεση λύση σε ορατό χρόνο και ακόμη, ότι ενισχύει ως ένα βαθμό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα τόσο η κοινωνία μας την συνδέει με την διατήρησή του.
Στις διαπραγματεύσεις μας, οφείλω να πω ότι στο τελικό στάδιο έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι είχαμε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση με ποσόν κοντά στα 74 εκατ. ευρώ, για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης.
Στο σημείο αυτό θέλω να σας κάνω γνωστό, ότι τα τρία υποέργα που αφορούν τη χρηματοδότηση κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης έχουν κωδικούς χρηματοδότησης κατά συνέπεια, είναι εξασφαλισμένα και προγραμματισμένα να ξεκινήσουν σύντομα.
Και κυρίως ο χρόνος κατασκευής του εσωτερικού δικτύου δεν θα είναι προσθετικός στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του πρωτεύοντος δικτύου.
Με την οριστικοποίηση της σύνδεσης του Δήμου Παλλήνης με το ΚΕΛ Ψυττάλειας, με τα εσωτερικά δίκτυα των τριών δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση που σημαίνει ότι ο δημότης δεν θα επιβαρυνθεί με το κόστος κατασκευής τους –μόνο σε άλλες δύο-τρεις περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει συμβεί αυτό- αντιλαμβάνεστε αγαπητοί συνάδελφοι ότι το κεφάλαιο της αποχέτευσης βαδίζει προς την οριστική του λύση με την έναρξη μόλις του 2ου χρόνου θητείας της δημοτικής αρχής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αναγνωρίζω στον καθένα από εσάς και κυρίως στους συναδέλφους που άσκησαν διοίκηση στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στον Γιάννη Παπαδογεωργάκη τον οποίο διαδέχθηκα στο Γέρακα, τις προσπάθειες που καταβάλλατε τα τελευταία 20 χρόνια για να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης.
Αναγνωρίζω τους αγώνες και τις όποιες κινητοποιήσεις έγιναν για την αποχέτευση,από τους συλλογικούς φορείς των τότε αυτόνομων Δήμων Γέρακα και Παλλήνης και της τότε Κοινότητας Ανθούσας, με αποκορύφωμα την μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 2006 στην κεντρική πλατεία Γέρακα, με πρωτοβουλία των συντονιστικών επιτροπών των οργανωμένων φορέων και με την συμπαράσταση των τότε Δημάρχων και Κοινοτάρχη.
Όλοι, εσείς, με την υποστήριξη εκατοντάδων πολιτών, κρατήσατε το στόχο της διεκδίκησης ψηλά.
Δυστυχώς, δεν προέκυψε τότε, το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Οι λόγοι που επί δεκαετίες συντήρησαν το πρόβλημα
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία συναίνεσης στην κοινωνία των πολιτών 11 Δήμων, τους οποίους σε πρώτο χρονικό στάδιο αφορούσε η μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, η έλλειψη δημιουργικής συνεργασίας και παραγωγικής συνεννόησης μεταξύ των τότε δημοτικών αρχών, η ατολμία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να μπει μπροστά και να δημιουργήσει πρόσφορες συνθήκες που θα οδηγούσαν τα πράγματα σε μια αφετηρία προοπτικής, η έλλειψη, τέλος, ειλικρινούς ενδιαφέροντος για επίλυση του προβλήματος από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από κοινού με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτες, φορείς και Δημάρχους που δεν ήθελαν το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, επέτρεψαν να κορυφωθεί ένα πρόβλημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε κάθε επίπεδο της ζωής των ανθρώπων της ανατολικής Αττικής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, Αγαπητοί Δημότες, είστε συμμέτοχοι στην κατάκτηση που πέτυχε σ΄αυτή την χρονική περίοδο ο Δήμος μας, έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά την λυτρωτική για την κοινωνία μας απόφαση της ΕΥΔΑΠ, και σας καλώ να υποστηρίξετε τη συνέχεια της προσπάθειάς μας, μέχρι την ημέρα εκείνη –δεν είναι πλέον μακριά- που τα εσωτερικά δίκτυα της Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης, θα έχουν συνδεθεί με το κεντρικό Δίκτυο Αποχέτευσης, σφραγίζοντας το τέλος μια εποχής και σηματοδοτώντας την αρχή μιας άλλης.
Της εποχής που οι επόμενες γενιές θα ζουν χωρίς λύματα στους δρόμους,χωρίς βυτιοφόρα να κλείνουν τους δρόμους και σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κινδύνους που προκαλούνται όταν απουσιάζει από την κοινωνία.
Πηγή: dimitriskarras.com
Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.
Μέσα σε πολύ λίγες μέρες άλλαξαν πολύ σημαντικές παράμετροι σχετικά με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος για όλους. Οι συνθήκες απαίτησαν ετοιμότητα από όλους.
Αυτές ήταν οι απόψεις μόνο ορισμένων παραγόντων που μπορέσαμε να προσεγγίσουμε μέχρι την εκτύπωση της εφημερίδας.
Δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε και τις υπόλοιπες στο επόμενο τεύχος μας.
Ευχόμαστε το συντομότερο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αρχή της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, ώστε στο εγγύς μέλλον να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

6 responses to “Κ.Ε.Λ. – ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ Η ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ;

  1. Με αυτά τα δεδομένα, μήπως, τελικά είχε δίκιο ο κ. Γιαννάτος που ήθελε και ψηφίστηκε αναβολή του θέματος;
    Πράγματι τα γεγονότα είχαν αλλάξει πολύ μετά την παραλαβή της Εισήγησης από το προ συμβούλιο.

    Μου αρέσει!

  2. Άριστη λύση η Ψυτάλλεια.Η καθαρώτερη,φθηνότερη,γρηγόρότερη και πιο αξιόπιστη.
    Δεν είναι δυνατόν να σταθεί καμμία δικαιολογία για οτιδήποτε άλλο σήμερα.
    Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της πρότασης προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεται από κοινού τότε.
    Αδιανόητο να ακούγεται θέση Πλατύ Χωράφι ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ,γιατί είχε επιλεγεί με βάση την συγκεκριμένη παλιά και ξεπερασμένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ για ΚΕΛ ΒΟΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ με όλους τους δήμους που ήδη το 90% έχουν έγκριση για Ψυτάλλεια ή ψαχνουν άλλες λύσεις.

    Μου αρέσει!

  3. Ζούμε απίστευτες στιγμές! Ενώ όλοι οι γειτονικοί μας Δήμοι επέλεξαν Ψυττάλεια, ο Δήμος μας επιμένει να γίνει Βιολογικός στο «Πλατυχωράφι»! Σύμφωνα με έγγραφο του Δ/ντή της ΕΥΔΑΠ προς τον αρμόδιο Υπουργό, η λύση της Ψυττάλειας είναι όχι μόνο εφικτή για μας , αλλά και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ για την Πολιτεία. Σχετικά με το έγγραφο:

    http://kel-b-mesogeion.blogspot.com/

    Επομένως προς τί η τόση πρεμούρα του συγκεκριμένου αντιδημάρχου για ένα ΚΕΛ οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε; Τυχόν επιχείρημα περί κόστους σύνδεσης λόγω απόστασης, καταρρίπτεται, αφού ήδη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας και μέρος της Παιανίας, οδεύουν ολοταχώς για Ψυττάλεια.
    Γατί άραγε ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ κάποιοι στο Δήμο για να κάνουμε ΚΕΛ, -έστω- μόνοι μας, αναθέτοντας σε κάποια ξένη εταιρία το έργο; (Ένα έργο – παγίδα, αφού, αν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει άμεση πιθανότητα να συνδεθούν στην πορεία και άλλοι Δήμοι). Το συμπέρασμα είναι καταφανές και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο κραυγάζουν:

    http://attikanet.blogspot.com/2012/01/blog-post_938.html

    Είναι ανάγκη να είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τον τόπο μας και αυτός που τα προτείνει αυτά τα ανοσιουργήματα
    Π Ρ Ε Π Ε Ι Π Λ Ε Ο Ν Ν Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Θ Ε Ι !

    Μου αρέσει!

  4. Ζούμε απίστευτες στιγμές! Ενώ όλοι οι γειτονικοί μας Δήμοι επέλεξαν Ψυττάλεια, ο Δήμος μας επιμένει να γίνει Βιολογικός στο «Πλατυχωράφι»! Σύμφωνα με έγγραφο του Δ/ντή της ΕΥΔΑΠ προς τον αρμόδιο Υπουργό, η λύση της Ψυττάλειας είναι όχι μόνο εφικτή για μας , αλλά και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ για την Πολιτεία. Σχετικά με το έγγραφο:

    http://kel-b-mesogeion.blogspot.com/

    Επομένως προς τί η τόση πρεμούρα του συγκεκριμένου αντιδημάρχου για ένα ΚΕΛ οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε; Τυχόν επιχείρημα περί κόστους σύνδεσης λόγω απόστασης, καταρρίπτεται, αφού ήδη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας και μέρος της Παιανίας, οδεύουν ολοταχώς για Ψυττάλεια.

    Γατί άραγε ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ κάποιοι στο Δήμο για να κάνουμε ΚΕΛ, -έστω- μόνοι μας, αναθέτοντας σε κάποια ξένη εταιρία το έργο; (Ένα έργο – παγίδα, αφού, αν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει άμεση πιθανότητα να συνδεθούν στην πορεία και άλλοι Δήμοι). Το συμπέρασμα είναι καταφανές και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο κραυγάζουν:

    http://attikanet.blogspot.com/2012/01/blog-post_938.html

    Είναι ανάγκη να είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τον τόπο μας και αυτός που τα προτείνει αυτά τα ανοσιουργήματα πρέπει πλέον να Π Α Ρ Α Ι Τ Η Θ Ε Ι!

    Μου αρέσει!

  5. ΜΟΝΟ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ κλάρας.ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ,ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ποταμός

    Μου αρέσει!

  6. ΡΟΜΠΑ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΗ ΠΕΤΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ..ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ;;;ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;;ΜΠΡΑΒΟ ΄΄Α.Α΄΄ ΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΣ,ΝΑ ΑΥΤΟΡΕΖΙΛΕΥΘΗ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ.ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΄΄ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ΄΄΄ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ,ΜΗΠΩΣ ΣΩΘΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ?

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια δικά σας...