Premieră românească: un timişorean va urca pe vârful Mramornaya Stena, din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Vlad vrea să cucerească, alături de două tinere din Oradea, vârful Mramornaya Stena, de 6.400 de metri, din Kazahstan. Prin această expediţie, cei trei încearcă să atragă cât mai mulţi oameni către sport.

Aventura face parte dintr-un proiect început în 2008 şi numit „Cu paşi mici spre vârfuri mari”, în cadrul căruia mai mulţi „munţomani” români au urcat pe Mont Blanc, în 2008, şi pe vârful Ararat, în 2009.

Speologi şi alpinişti

„Prin aceste expediţii vrem să promovăm sporturile montane, să încercăm să aducem mai mulţi tineri care să practice sport. Vrem să promovăm cultura altor ţări, mi se pare interesantă această latură a expediţiilor. La finalul expediţiei vrem să organizăm, aşa cum am făcut-o şi cu precedentele, o expoziţie de fotografie documentară, pe care să o prezentăm în mai multe oraşe din ţară. Pe lângă asta, vrem să şi filmăm expediţia şi să prezentăm în cadrul expoziţiilor şi un mic filmuleţ”, a spus Mihai Vlad, un tânăr din Brad, judeţul Hunedoara, timişorean prin adopţie.

Cei trei sunt speologi, însă şi-au extins aria activităţilor la mai toate sporturile montane. „Am stabilit datele deja, am cumpărat biletele de avion. Vom pleca pe 16 iulie din Bucureşti până la Istanbul, iar de acolo la Almaty, fosta capitală. De acolo va trebui să mai parcurgem cam 260 de kilometri, până la munte. Va fi o perioadă de aclimatizare, vom urca, vom coborî, va fi o ascensiune pe un vârf de 4.000 de metri, iar când ne vom simţi aclimatizaţi şi vom prinde o fereastră bună, o să forţăm vârful”, a detaliat tânărul speolog.

O experienţă scumpă

„Această expediţie am fi vrut să o facem în 2010, însă din motive financiare nu s-a putut realiza, nici atunci, nici în 2011. Iniţial eram nouă oameni, dar în momentul de faţă, tot din motive financiare, am rămas trei”, a mai spus alpinistul.

Mihai, care este membru al clubului Speo Zarand din Brad, şi cele două colege, Cristina şi Raluca Ianc, membre ale clubului Cristal din Oradea, spun că o asemenea aventură costă mult. „E un pic complicat şi acolo, e nevoie de permis, de înregistrare la poliţia locală, autorităţile ne toacă mărunt cu aceste detalii. Numai toate actele necesare acolo ne costă cam 1.200 de euro de persoană. Aici intră şi elicopterul care ne va transporta la tabăra de bază”, a explicat Mihai Vlad. Puteţi afla mai multe despre viitoarea aventură de pe blogul expediţiei.

Aventuri în Turcia

Expediţiile nu sunt lipsite de riscuri, iar cea spre vârful Ararat (foto) a fost plină de aventuri. „În Turcia am fost cu maşina, nu ne-am luat cazare, am dormit în maşină, la marginea drumului. Într-o seară am tras pe dreapta, dar n-am ştiut că am nimerit prost, la vreo jumătate de kilometru de o bază militară. Ne-am trezit cu o blindată lângă noi, din care au coborât vreo şapte inşi cu puşti automate. Au început să strige să arătăm paşapoartele. S-au calmat când le-am spus de România, şi-au amintit de Hagi”, a povestit Mihai Vlad.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite